Το σεξ είναι απόλαυση, όταν μπορούμε να αφεθούμε σε αυτό, να το ζήσουμε και να το αισθανθούμε. Το αν θα βιώσουμε την ηδονή του οργασμού επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες, που μπορεί να μας προβληματίσουν και να μας τον στερήσουν, κάνοντας μας να αναρωτιόμαστε «τι είναι αυτό που με εμποδίζει; Γιατί δεν μπορώ να απολαύσω το σεξ;». Ποιοι είναι, όμως, αυτοί οι παράγοντες που μπορεί να σταθούν εμπόδιο στην οργασμική κορύφωση;
- Άγχος, κατάθλιψη: δύο ψυχικά προβλήματα που έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια μετά την έλευση της πανδημίας Covid 19. Η συναισθηματική δυσφορία που κυριαρχεί επηρεάζει αρνητικά την σεξουαλική επιθυμία, δυσχεραίνοντας και την επίτευξη του οργασμού.
- Ο οργασμός ως αυτοσκοπός- «Μεγάλες Προσδοκίες»: τα πρέπει που πρώτοι εμείς βάζουμε στον εαυτό μας, «πρέπει να ολοκληρώσω, πρέπει να γίνει ταυτόχρονα με τον σύντροφο μου, πρέπει να είναι όλα τέλεια» μας περιορίζουν από το να ζήσουμε τη στιγμή και να εκφραστούμε ελεύθερα.
- Το σεξ είναι ταμπού: Αισθήματα ντροπής και ενοχής μπορεί να εμποδίσουν μια γυναίκα από το να απολαύσει μια σεξουαλική εμπειρία, όταν, λόγω έλλειψης σεξουαλικής αγωγής ή αυστηρής-θρησκευτικής ανατροφής, έχει μάθει να αντιμετωπίζει το σεξ σαν κάτι «βρώμικο» και ανήθικο.
- Αρνητική εικόνα σώματος: το πόσο καλά γνωρίζω το σώμα μου, έχω μάθει να επικοινωνώ μαζί του, το τι πιστεύω για αυτό, πώς νιώθω και πώς εκφράζομαι μέσω αυτού είναι καθοριστικής σημασίας για το πώς θα εκφραστώ και θα νιώσω σε μια σεξουαλική επαφή. Όταν δεν αισθάνομαι άνετα με το σώμα ή τα γεννητικά μου όργανα και σκέφτομαι πώς θα με δει ο σύντροφος μου, αν θα του αρέσω όπως είμαι, δεν εστιάζω στη σεξουαλική εμπειρία μέσω των αισθήσεων, με αποτέλεσμα να δυσκολεύομαι να διεγερθώ και να την απολαύσω.
- Η έλλειψη σεξουαλικής επικοινωνίας: Πολλές φορές, η δυσκολία να έρθει μια γυναίκα σε οργασμό μπορεί να οφείλεται στο ότι δεν επικοινωνεί στον σύντροφο της τις ανάγκες, τις προτιμήσεις, τους προβληματισμούς της γύρω από το σεξ. Ως απόρροια, δεν διεκδικεί αυτό που επιθυμεί, όπως περισσότερα προκαταρκτικά παιχνίδια ή να δείξει στον σύντροφο της πώς θα ήθελε να την αγγίξει, με αποτέλεσμα να απογοητεύεται όταν εκείνος δεν της το προσφέρει.
- Οργανικοί παράγοντες: Η λήψη φαρμακευτικής αγωγής, κυρίως αντικαταθλιπτικών, μπορεί να μειώσει τη σεξουαλική επιθυμία. Εν τοιαύτη περιπτώσει, είναι χρήσιμο η γυναίκα να το επικοινωνήσει στον γιατρό που την παρακολουθεί για να γίνει η κατάλληλη ρύθμιση. Επιπροσθέτως, η χρήση ουσιών όπως αλκοόλ μπορεί να οδηγήσει σε μούδιασμα του σώματος και των γεννητικών οργάνων και μείωση της αίσθησης.
- Προσπάθεια απόκτησης παιδιού-νέοι γονείς: Πολλά ζευγάρια έρχονται αντιμέτωπα με την υπογονιμότητα, που τους ωθεί σε εναλλακτικούς τρόπους τεχνητής γονιμοποίησης. Το στοιχείο της απόλαυσης περνάει σε δεύτερη μοίρα μπροστά στο κυνήγι της αναπαραγωγής και σε ένα προγραμματισμένο σεξ, που «στεγνώνει» τη φαντασίωση και την πρόκληση. Αντίστοιχα, με την απόκτηση ενός παιδιού οι σύντροφοι μπορεί να εγκλωβιστούν στον νέο τους ρόλο ως γονείς, ξεχνώντας πως παραμένουν και εραστές.
Όποιος κι αν είναι ο λόγος που μια γυναίκα νιώθει πως δεν μπορεί να απολαύσει το σεξ με τον σύντροφο της υπάρχει πάντα ο τρόπος να αντιμετωπιστεί. Είναι χρήσιμο, αντί να παραμένει στη δυσκολία και να κάνει σενάρια αισθανόμενη ντροπή και ενοχή, να αναζητά τη βοήθεια ενός ειδικού ψυχολόγου ή ψυχιάτρου σε θέματα σεξουαλικής υγείας.
Διδυμοπούλου Αγγελική
Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια CBT
Επιστημονική Συνεργάτις Ι.Ψ.Σ.Υ.